ΠΑΤΜΟΣ

πατμος

Το νησί της Πάτμος

H Πάτμος βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και είναι το πρώτο νησί που συναντάμε οταν ερχόμαστε με πλοίο απο την Αθήνα. Το νησί της Πάτμου αναφέρεται σπάνια από τους αρχαίους συγγραφείς στα βιβλία τους. Υποτίθεται ότι οι προϊστορικοί κάτοικοί του ήταν οι Κάρες. Το όνομα Πάτμος, όπως πιστεύεται γενικότερα, προέρχεται από τη λέξη Λάτμος που είναι το όνομα βουνού της Καρίας, μιας χώρας που βρίσκεται απέναντι από το νησί, στη Μικρά Ασία. Η Πάτμος εποικίστηκε κατά τους πρώτους χρόνους από τους Δωριείς και στη συνέχεια ακολούθησαν οι Ίωνες. Λέγεται ότι ο ήρωας της μυθολογίας Ορέστης που καταδιωκόταν από τις Εριννύες επειδή σκότωσε τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα, κατέφυγε στην Πάτμο ερχόμενος μαζί με τους Αργίτες.

Τα τείχη του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ. της αρχαίας ακρόπολης που βρίσκονται πάνω από τον λόφο Καστέλλι δείχνουν τη θέση της αρχαίας πόλης. Από τα μέχρι σήμερα καλά διατηρημένα λείψανα, υποτίθεται ότι μέσα στο χώρο της ακρόπολης υπήρχαν τότε ο ναός του Απόλλωνα, ο ναός του Βάκχου και ο ιππόδρομος. Παλαιά νεκροταφεία, θραύσματα αγγείων, σκαλιστά έργα σε ανάγλυφα, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες και άλλα γλυπτά διασκορπισμένα ή εντοιχισμένα σε τοίχους των ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών αποτελούν απόδειξη της ευημερίας της αρχαίας Πάτμου.
Υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων άρχισε η παρακμή του νησιού. Εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας. Κατά το έτος 96 μ.Χ., ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος εξορίστηκε στην Πάτμο από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό, επειδή κήρυσσε το ευαγγέλιο στην Έφεσο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νήσος Πάτμος έγινε το κέντρο της ορθόδοξης θρησκείας και διάσημη. Στο νησί ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη και αναφέρει στον πρόλογό του: "Κατοίκησα σε ένα νησί που το όνομά του είναι Πάτμος, για να κηρύξω τον λόγο του Θεού και να δείξω την πίστη μου στο μαρτύριο που υπέφερε ο Ιησούς Χριστός". Ο Ιωάννης κατά την εξορία του στην Πάτμο κατοικούσε σε ένα σπήλαιο που το σημερινό του όνομα είναι "Αποκάλυψη".

Κατά το έτος 1088 μ.Χ. αποβιβάστηκε στην Πάτμο ο Όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός γνωστός στην εποχή του ως ιδρυτής μοναστηριών. Ο Όσιος ζήτησε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό Α', να του δωρίσει το νησί το οποίο βρήκε "άγονο και ακατοίκητο" για να ιδρύσει μονή προς τιμήν του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Αυτοκράτορας υπέγραψε την πράξη δωρεάς και έτσι ο Όσιος με τους συντρόφους ίδρυσε στην Πάτμο το μοναστήρι, το οποίο έμελλε τα επόμενα χρόνια να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ένα από τα λαμπρότερα ορθόδοξα κέντρα στο Αιγαίο.
Το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1537 χωρίς να προβάλει αντίσταση. Αυτός ήταν και ο λόγος παραχώρησης διαφόρων προνομίων. Το μοναστήρι της Πάτμου κατά τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των Τούρκων ανέπτυξε την υψηλότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα και προστάτευσε τα λείψανα των Ελλήνων. Ειδικότερα, η ίδρυση στην Πάτμο, κατά το έτος 1713, της "Πατμιάδας Σχολής" μεταμόρφωσε το νησί σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο. Οι πατριώτες Ξάνθος και Θέμελης, ιδρυτές της "Φιλικής Εταιρείας", που είχε ως σκοπό την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από την τουρκική σκλαβιά, ήταν και οι δύο γνήσια και ένδοξα τέκνα της νήσου Πάτμου.


Ο κλάδος της ναυτιλίας αναπτύχθηκε καθώς η Πάτμος εμπορευόταν με την Ευρώπη και τη Μικρασία. Το 1659 οι Βενετοί υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι λεηλάτησαν το νησί με εξαίρεση το μοναστήρι. Αν και η Πάτμος έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, παρέμεινε υπό την οθωμανική κυριαρχία βάσει των όρων της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης (1832) και αποκόπηκε από τη νέα δυτική πορεία του ελληνικού κράτους, ενώ η ευημερία της γνώρισε κάμψη. Κατά το έτος 1912 η Πάτμος καταλήφθηκε από τους Ιταλούς μαζί με τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Το νησί απέκτησε την ελευθερία στο τέλος τους Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Αργότερα, στις 7 Μαρτίου 1948, η ένωση με την Ελλάδα ήταν γεγονός.

ξενοδοχεια στην πατμο

 

 

2007 Greece travel
>