ΝΗΣΟΣ ΚΩΣ

Kos Alberghi
Η Κως βρισκεται στα Δωδεκάνησα, ειναι πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιου. Στην περιοχή γύρω από το γραφικό λιμάνι υπάρχουν καλοδιατηρημένα επιβλητικά κτίρια της ιταλικής περιόδου, καθώς και μνημεία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 
Στο υπόλοιπο τμήμα της η πόλη είναι καινούργια με αρκετό πράσινο και πολύ καλή αγορά. 
Μέσα στην πόλη ή στα περίχωρα υπάρχουν ωραίες παραλίες, τα περισσότερα καταλυματα στην Κω βρισκονται στην πόλη και τα γύρω τουριστικά θέρετρα. Πληροφορίες για διαμονη και Κως ξενοδοχεια. Σε όλα τα παραθαλάσσια θέρετρα της Κω υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζομενα στουντιο, διμερισματα και δωματια.

ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩ

Ασφενδιού: Η περιοχή του Ασφενδιού αποτελείται από 5 διαφορετικούς οικισμούς χτισμένους στις πλαγιές του Δικαίου με πολύ πράσινο. Το χωριό έχει σπίτια με αυλές γεμάτες λουλούδια και παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία. Κοντά βρίσκεται και το Τιγκάκι, θερινό θέρετρο. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι του Ασφενδιού έχουν εγκατασταθεί στο Ζηπάρι.

Πυλί: Το χωριό Πυλί χτισμένο στις πλαγιές του Δικαίου με θαυμάσια θέα καταπράσινου κάμπου, γεμάτο με καλλιέργειες εκτείνεται έως τη θάλασσα.
Το Μαρμάρι που αποτελεί το θερινό θέρετρο του χωριού είναι προικισμένο με εξαιρετικές αμμουδιές. 

Αντιμάχεια: Το χωριό της Αντιμάχειας αποτελείται από 4 οικισμούς, κυριότερος των οποίων είναι το Μαστιχάρι, το επίνειο της Αντιμάχειας και θέρετρο καλοκαιρινών διακοπών. Στην Αντιμάχεια υπάρχει και το διεθνές αεροδρόμιο "Ιπποκράτης", του νησιοu.

Καρδάμαινα: Το ψαροχώρι της Καρδάμαινας είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Αλάσαονα. Η Καρδάμαινα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα από τα πιο ζωντανά τουριστικά θέρετρα του νησιού και είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Ευρώπης. Διαθέτει πολύ καλές παραλίες και πολλές μορφές διασκέδασης. Ο επισκέπτης της Καρδάμαινας μπορεί να πάει με τουριστικά πλοία στη γειτονική Νίσυρο ή ακόμα και στον οικισμό Κέφαλο καθώς και στην πρωτεύουσα έχοντας έτσι την ευκαιρία για μια θαλάσσια γραφική εκδρομή.

Κέφαλος: Το χωριό βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού, επάνω σε ύψωμα με σπίτια ασπροβαμμένα και δρόμους καθαρούς. Στο Καμάρι, το γραφικό λιμανάκι της Κεφάλου με τις ψαρόβαρκες καθώς και στην γύρω περιοχή, απλώνονται εξαιρετικές παραλίες, άλλες πλήρως οργανωμένες και άλλες ερημικές, έτοιμες να υποδεχθούν και να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Από εδώ εκτελούνται καθημερινές εκδρομές με ψαροκάικα προς Καρδάμαινα και Νίσυρο.

Η Κως κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, σύμφωνα με τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά Άσπρη Πέτρα, στο ύψωμα Ζηνί της Κεφάλου. Στην πόλη της Κω η πρώτη εγκατάσταση κατοίκων υπολογίζεται περίπου 2300-2000 π.Χ. Οι επιδράσεις τόσο του μινωικού όσο κυρίως και του μυκηναϊκού πολιτισμού είναι σημαντικές. 

Κατά τον 7ο-6ο αιώνα, η Κως από κοινού με τις πόλεις Κνίδο και Αλικαρνασσό στη Μικρά Ασία και Ιαλυσό, Κάμειρο και Λίνδο από τη Ρόδο, σχημάτισαν ένα Δωρικό Συνασπισμό που αποκλήθηκε "Δωρική Εξάπολις" και είχε ως ενωτικό κέντρο το ναό του Τριοπίου Απόλλωνος κοντά στην Κνιδό. Η αμφικτιονία αυτή είχε θρησκευτικό, οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Το νησί παρουσίασε μια σταθερή ανάπτυξη χάρη στα πλούσια εδάφη, στο εμπόριο και την ναυτιλία ενώ άνθησαν τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες και κυρίως η ιατρική. Στην Κω γεννήθηκε ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), γόνος οικογένειας περίφημων ιατρών, ο οποίος ύστερα από πολλά ταξίδια, συλλογή στοιχείων και μελετών επέστρεψε στο νησί όπου ίδρυσε και δίδαξε στην Ιατρική του Σχολή. 

Από το 82 π.Χ. η Κως αποτέλεσε Ρωμαϊκή επαρχία. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους γνώρισε μια νέα περίοδο ακμής όταν έγινε έδρα επισκόπου, ενώ υπέστη σημαντικές καταστροφές τόσο από επιδρομές (Σαρακηνοί 11ος αι.) όσο και από σεισμούς με χειρότερο εκείνον του 553μ.Χ.

Το νησί πέρασε για λίγο στον διαδοχικό έλεγχο των Βενετών, Γενοβέζων για να καταλήξει το 1315 στους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι οικοδόμησαν ισχυρά φρούρια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την κατοχή του απέναντι στην τουρκική απειλή. Τελικά το 1523 η Κως κατελήφθη από τους Τούρκους.

Η τουρκική κυριαρχία διατηρήθηκε έως το 1912 οπότε στα πλαίσια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου που διεξήχθη στη Λιβύη, οι Ιταλοί ως αντιπερισπασμό κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική κατοχή διήρκησε μέχρι το 1943 οπότε μετά την παράδοση της Ιταλίας και την συμπαράταξη της με τους Συμμάχους, γερμανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν από θαλάσσης και αέρος και κατέλαβαν την Κω στις 3 Οκτωβρίου. Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επακολούθησε την διετία 1945-1947 Βρετανική κατοχή μέχρι την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα 
το 1948.

Στην Κώ θα πάτε με καθημερινέ πτήσεις με αεροπλάνο η με δρομολόγια πλοίων απο Αθήνα . Το νησί της Κώ συνδέεται ακτοπλοικά και με πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος, Σύρος και Πάρος.

Η Κώς στον χαρτη Ελλαδας

κως

 

2007 travel guides